sign up! webstats forums guestbooks calendars
Greek Nature Photography
Page: 1 Reply
	Reply
Author Posts
tasos_b

Registered: 24.08.2011
Posts: 144

12.10.2011 - 15:02: Sealife cameras | Quote Quote

Ψάχνω οικονομικό εξοπλισμό για υποβρύχια φωτογράφιση. Είδα κάποια housing για DSLR αλλα είναι αρκετα ακριβά. Πέτυχα όμως μια φωτογραφική μηχανή της sealife εδώ: http://www.sealife-cameras.com /cameras/previous-models.
Έχει καλά reviews αλλα ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάποιος προσωπική εμπειρία.
Επίσης, υπάρχει κάποια άλλη πρόταση εξοπλισμού για υποβρύχια φωτογράφηση?

Ευχαριστώ

Tasos Bounas
www.wildmoments.gr
greeknature.blogspot.com
500px.com/tasosb(Edited 13.10.2011 00:15 by tasos_b)
 
Send private message Send e-mail
yiannis

Registered: 14.07.2011
Posts: 233

13.10.2011 - 20:25: RE: Sealife cameras | Quote Quote

Καλησπέρα Τάσο,

για να σε βοηθήσω περισσότερο, θα ήθελα να μάθω αρχικά ποιο είναι το budget που διαθέτεις για μια υποβρύχια φωτογραφική μηχανή αλλά και τι είδους φωτογραφίες σ' ενδιαφέρει να βγάζεις. Ειδικά η θεματολογία (π.χ. τοπία, λήψεις με φυσικό φωτισμό, close-up, μακρο, super macro) θα καθορίσει πολλά, όπως την ανάγκη για έξτρα φακούς, συνδεσιμότητα φλας κ.τ.λ.

Γενικά πάντως θα σου έλεγα να κρατηθείς μακριά από SeaLife και άλλες τέτοιες αντίστοιχες all-inclusive λύσεις από "άσχετες" με τη φωτογραφία εταιρίες. Μια καλή και σχετικά οικονομική (στα 600 ευρώ περίπου) λύση με δυνατότητα περαιτέρω "χτισίματος&quo t; με φακούς και φλας είναι η compact Canon S100 με το αντίστοιχο housing (υποβρύχια θήκη) της "μαμάς" εταιρίας.

><> ><> ><> ><> ><>
YIANNIS ISSARIS | 500px
(Edited 13.10.2011 20:26 by yiannis)
 
Send private message Send e-mail Homepage
tasos_b

Registered: 24.08.2011
Posts: 144

15.10.2011 - 12:08: RE: Sealife cameras | Quote Quote

Γεια σου Γιάννη

Αρχικά συγχαρητήρια για τη δουλειά σου, πολύ όμορφες φωτογραφίες.

Κυρίως τοπία και συγκεκριμένα half-half λήψεις σκέφτομαι, με φυσικό φωτισμό κυρίως σε λίμνες και ποτάμια. Ωραία η πρόταση σου και ευχαριστώ.

Να σε ρωτήσω: Ένας φίλος έχει μια σακούλα της ewa-marine (http://www.ewa-marine.com/inde x.php?id=420) αλλά δεν τα καταφέρνει στις συγκεκριμένες λήψεις αφού η γραμμή που διαχωρίζει υποβρύχιο και χερσαίο τοπίο δεν είναι σαφής:Υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική γι αυτές τις φωτογραφήσεις ή η σακούλα δεν είναι η κατάλληλη επιλογή?

Tasos Bounas
www.wildmoments.gr
greeknature.blogspot.com
500px.com/tasosb 
Send private message Send e-mail
yiannis

Registered: 14.07.2011
Posts: 233

15.10.2011 - 23:12: RE: Sealife cameras | Quote Quote

Καλησπέρα Τάσο,

δυστυχώς διάλεξες το πιο απαιτητικό κομμάτι της υποβρύχιας φωτογραφίας. Για επιτυχημένα over-under θα πρέπει να ξεχάσεις τις compact μηχανές και τις φθηνές θήκες της ewa-marine. 'Ισως είναι δυνατό να πετύχεις κάποιο σχετικά καλό αποτέλεσμα σε στάσιμα νερά και πολύ ήρεμη επιφάνεια, αλλά και πάλι θέλει τύχη το πράγμα.

Αυτό που χρειάζεσαι είναι πραγματικά ευρυγώνιος φακός πίσω από dome port (όπως λέγονται οι κυρτές θήκες των φακών) μεγάλων διαστάσεων, ώστε να πετυχαίνεις μεγάλο διαχωρισμό της διεπιφάνειας νερού-αέρα.Αν θέλεις, μπορείς να διαβάσεις ένα επεξηγηματικό κείμενο για τον τρόπο που λειτουργούν τα dome ports εδώ καθώς κι ένα κείμενο γι' αυτού του τύπου τις φωτογραφίες εδώ.

Είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα flat ports σε οποιαδήποτε υποβρύχια θήκη μηχανής.

Επιπλέον, αν και η Canon S100 που σου πρότεινα μπορεί να δεχτεί εξωτερικά από το housing ευρυγώνιο φακό πίσω από dome port (για παράδειγμα αυτόν), δυστυχώς, ο φακός αυτός είναι τύπου wet lens, δηλαδή προσαρμόζεται υποβρυχίως και νερό εισέρχεται ανάμεσα στο φακό και στο housing. Υποβρυχίως, ο συνδιασμός δουλεύει άψογα, αλλά στην επιφάνεια, το νερό αυτό μισο-αδειάζει και σου χαλάει την τελική φωτογραφία.

Αν πραγματικά δεν μπορείς να δικαιολογήσεις το έξοδο ενός housing SLR με dome port (το πιο οικονομικό σίγουρα είναι της Ikelite και η τιμή του θα είναι γύρω στα 1500 ευρώ) και επιμένεις σε αυτού του τύπου τις φωτογραφίες, τότε θα μπορούσες να πας σε housing Ikelite για την Canon G12 που δέχεται ένα μικρό dome port (δες εδώ) - από το καθόλου...


Την παρακάτω φωτογραφία που σου βάζω σαν παράδειγμα την έχω τραβήξει με fisheye υπερευρυγώνιο φακό πίσω από γυάλινο (το υλικό έχει σημασία ως προς το πόσο γλυστράει το νερό στην επιφάνεια του, τα ακρυλικά domes δεν είναι και τα πιο βολικά, τείνουν να κρατάνε σταγόνες νερού πάνω τους) dome port 8 ιντσών, ενώ έχω φωτίσει το υποβρύχιο κομμάτι της φωτογραφίας με διπλά φλας.><> ><> ><> ><> ><>
YIANNIS ISSARIS | 500px
(Edited 16.10.2011 00:28 by yiannis)
 
Send private message Send e-mail Homepage
tasos_b

Registered: 24.08.2011
Posts: 144

15.10.2011 - 23:35: RE: Sealife cameras | Quote Quote

Πολύ όμορφη φωτογραφία!
Ευχαριστώ πολύ Γιάννη, πολύ χρησιμες οι πληροφορίες σου. Θα το ψάξω και θα αποφασίσω αναλόγως.

Tasos Bounas
www.wildmoments.gr
greeknature.blogspot.com
500px.com/tasosb(Edited 15.10.2011 23:37 by tasos_b)
 
Send private message Send e-mail
yiannis

Registered: 14.07.2011
Posts: 233

16.10.2011 - 09:11: RE: Sealife cameras | Quote Quote

Τάσο, σχετικά με τη φωτογραφία του φίλου σου, υποθέτω ότι έχει χρησιμοποιήσει κάποιο όχι και τόσο ευρυγώνιο φακό, της ισοδύναμης τάξης των 24mm, πίσω από ακρυλικό flat port...

Ο λόγος που η επιφάνεια δεν είναι ξεκάθαρη οφείλεται στο τριχοειδές φαινόμενο, και συγκεκριμένα στο νερό που "κολλάει" πάνω στο επίπεδο τζαμάκι, δημιουργώντας ένα λεπτό φιλμ νερού ακριβώς πάνω από την κανονική στάθμη του ποταμού. Δες και παρακάτω στο σχήμα που έφτιαξα.Αυτή η μικρή ποσότητα νερού δημιουργεί τη θολούρα που φαίνεται ακριβώς πάνω από τη σχετικά ήρεμη επιφάνεια. Η μηχανή έχει εστιάσει αρκετά μακριά και το νερό αυτό είναι out of focus!

Αφενός με ένα dome port αλλάζει το γεωμετρικό σχήμα της διεπιφάνειας νερού-τζαμιού, αφετέρου η αρνητική κλίση του κυρτού τζαμιού, όταν η επιφάνεια του ποταμού τοποθετηθεί κάτω από τη μέση του dome port, ενισχύει τη βαρύτητα εις βάρους της ελκτικής δύναμης του τριχοειδούς φαινομένου και το νερό αποκολλάται.

Αν θέλει ο φίλος σου, ας ψάξει στο εμπόριο για κάποιο εξειδικευμένο υγρό αντίστοιχο εκείνου που χρησιμοποιούντα ι για τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων για να "γλυστράνε" οι σταγόνες του νερού όταν έρθουν σ' επαφή με το τζάμι. Ίσως ψεκάζοντας με αυτό το υγρό πριν την εμβάπτιση στο ποτάμι, το νερό να μην "κολλάει" τόσο. Να προσέξει μόνο το υγρό που θα πάρει να είναι κατάλληλο για ακρυλικό τζάμι (εφόσον της ewa-marine δεν είναι από γυαλί, ας το τσεκάρει κι αυτό!), γιατί υπάρχει πιθανότητα αν χρησιμοποιήσει λάθος υγρό, να το καταστρέψει.
Επιπλέον, για σένα και τη λύση της G12 που σου πρότεινα, δυστυχώς έκανα λάθος. Το dome port της Ikelite είναι επίσης wet-lens και ενδεχομένως να έχει το ίδιο πρόβλημα στην επιφάνεια (να μισοαδειάζει). Αν σ' ενδιαφέρει η συγκεκριμένη λύση, ίσως θα πρέπει να ρωτήσεις κατευθείαν την Ikelite για τη συμπεριφορά του.

><> ><> ><> ><> ><>
YIANNIS ISSARIS | 500px
(Edited 16.10.2011 10:22 by yiannis)
 
Send private message Send e-mail Homepage
Page: 1 Reply
	Reply
Shortcut:
Get free forums, guestbooks, calendars, shorturls and web statistics at motigo.
Site Information